woensdag 9 november 2016

Histoire Belge - Nestor Dornez - mon grandpère

Een jonge gast, Nestor Dornez, uit het dorpje Lauwe bij Kortrijk, een gast van 18 jaar gaat in 1912 zijn legerdienst doen. Twee jaar duurt die legerdienst dan. Het is natuurlijk een hele tijd maar anderen hebben het overleefd dus waarom hij niet.
En zo zit hij in het leger en wordt hij 19 en 20 en het jaar in 1914. Zijn legerdienst zit er op en dus mag hij naar huis. Maar nauwelijks is hij thuis terug of de oorlog begint en hij keert terug naar het leger. Gedurende vier jaar zal hij dienen aan de IJzer. Hij is bij de genietroepen en wordt heen en weer gestuurd over het hele front van Nieuwpoort tot Ieper. Op een dag in 1916 krijgt hij een kogel in de buik. Hij wordt overgebracht naar het hospitaal Cabour in De Panne waar hij wordt geopereerd. Hij geneest en in 1917 is hij terug aan het front. Hij heeft weinig of geen contact met de mensen thuis . Zijn familie zit in het bezette deel van België en hij aan de overkant van de IJzer.
En dan is het eindelijk zo ver, de oorlog is voorbij. November 1918.
Maar voor Nestor is het nog niet voorbij. In april 1919 wordt hij opnieuw opgeroepen om op een schip de Rijn af te varen, om het grondgebied van de Duitsers te bezetten. Het is eind 1919 voor hij eindelijk afzwaait van het leger.
Hij is dan 25 jaar en heeft 7 jaar in het Belgische leger gediend.


Un jeune homme, Nestor Dornez, du village de Lauwe près de Courtrai, a 18 ans quand il va faire son service militaire en 1912. Le service dure deux ans. Cela fait longtemps, mais il est certain qu’il survivra, comme beaucoup d’autres avant lui.
Et donc il est à l’armée quand il fête son 19ième et son 20ième anniversaire en 1914. Et puis il peut rentrer chez lui. Mais il est a peine rentré que la guerre commence et il retourne à l’armée. Pendant 4 ans il vas servir l’armée Belge à l’Yser. Il est dans le corps de Génie et doit faire la route entre Ypres et Nieuport.
Un jour en 1916 il se fait tirer par une balle dans le ventre. Il est transféré à la Panne à l’hôpital Cabour ou il est opéré. Il guéri et en 1917 il est de retour au front. Il n’a pas ou presque pas de contact avec ces proches à la maison. Sa famille se trouve dans la partie occupé de la Belgique et lui de l’autre côté de l’Yser.
Et puis enfin, la guerre est terminé. Novembre 1918 .
Mais pour Nestor ce n’est toujours pas fini.
Avril 1919 il est de nouveau appelé sous les armes pour faire l’occupation du territoire Allemand dans un petit bateau sur le Rhin.
Fin 1919 la guerre et l’armée est fini … enfin.
Il a 25 ans et il a fait un service militaire de 7 ans dans l’armée Belge… 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten